| Tytuł: | nadciśnienie a dieta dukana |
| Autor: | Olga 8.9.2011, 12:21 |
| Chciałabym schudnąć. Przyjaciółka poleciła mi dietę Dukana, podobno przynosi dobre efekty bez wielkich wyrzeczeń. Dieta opiera się jednak na produktach wysokobiałkowych, a one podobno podnoszą ciśnienie krwi. I tu pojawia się problem, bo od kilku lat leczę się na nadciśnienie. Mam je ustabilizowane, boję się, że dieta może mi zaszkodzić. Z drugiej strony dieta Dukana jest jedynym sposobem na utratę wagi bez forsownych ćwiczeń. A ja niestety nie lubię ćwiczyć i szybko tracę motywację. Czy dieta Dukana szkodzi osobom z nadciśnieniem? Pomóżcie. | |
Niedociśnienie
Wysokie ciśnienie może być uwarunkowane genetycznie i przekazywane na zasadzie dziedziczenia, niekiedy wiąże się z cukrzycą, chorobą nerek lub jest skutkiem nadwagi bądź nieodpowiedniej diety „wzbogaconej” używkami: nadmiarem kawy, mocnej herbaty, spożywaniem alkoholu, paleniem papierosów. Często problem nadciśnienia dotyczy osób w podeszłym wieku (po 60 – tym roku życia).
Nadciśnienie objawy
Jednym z głównym objawów nadciśnienia jest wyższe ciśnienie tętnicze: skurczowe o wysokości 140 mmHg (i więcej), rozkurczowe: 90 mmHg (i więcej). Niekiedy symptomy są niezauważalne, a pacjent o nadciśnieniu dowiaduje się podczas rutynowej kontroli lekarskiej. Nadciśnieniowcy skarżą się na bóle głowy, które nasilają się szczególnie rano, miewają zawroty głowy i krwawienia z nosa.