Nadciśnienie dieta

nadcisnienie-dieta_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Dietka -> Dietka

Tytuł:Dietka
Autor:kaziooooo
16.4.2010, 11:18
Mam pytanie lecze sie na nadcisnienie tetnicze chociaz mam 140-150 na 90-95 i na nerwice jestes przy tuszy waze 125 Kg jestem tez po operacij przepukliny pepkowej 2 miesiace .Chce schudnac . Znajoma poleciła mi lek meridia lub Zelixa czy mogę stosowac te tabletki. Lub Pomózcie jakies inne ale Dobre . Pozdrawiam i do jakiego lekarza moge sie zgłosic ?
nadcisnienie-dieta_ciekawostki

Ciekawostki

Niedociśnienie

Niedociśnienie Prawidłowe ciśnienie tętnicze waha się u osoby dorosłej w granicach od ok. 120 mmHg -ciśnienie „górne” – skurczowe i ok. 80 mmHg – ciśnienie „dolne” – rozkurczowe. Jeżeli wartości pomiarowe są niższe np. ciśnienie skurczowe wynosi poniżej 100 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe mniej niż 60 mmHg, to wówczas mamy do czynienia z niedociśnieniem, nazywanym także hipotonią.

Czy wiesz, że...

Wysokie ciśnienie może być uwarunkowane genetycznie i przekazywane na zasadzie dziedziczenia, niekiedy wiąże się z cukrzycą, chorobą nerek lub jest skutkiem nadwagi bądź nieodpowiedniej diety „wzbogaconej” używkami: nadmiarem kawy, mocnej herbaty, spożywaniem alkoholu, paleniem papierosów. Często problem nadciśnienia dotyczy osób w podeszłym wieku (po 60 – tym roku życia).

Polecamy

Nadciśnienie objawy
Jednym z głównym objawów nadciśnienia jest wyższe ciśnienie tętnicze: skurczowe o wysokości 140 mmHg (i więcej), rozkurczowe: 90 mmHg (i więcej). Niekiedy symptomy są niezauważalne, a pacjent o nadciśnieniu dowiaduje się podczas rutynowej kontroli lekarskiej. Nadciśnieniowcy skarżą się na bóle głowy, które nasilają się szczególnie rano, miewają zawroty głowy i krwawienia z nosa.

Archiwum

Pyralgina (Metamizolum natricum) to najczęściej polecany przez farmaceutów lek przeciwbólowy. Lek dostępny jest w opakowaniach po 6 tabletek lub w formie saszetek z granulatem o smaku pomarańczowym. Pyralgina stosowana jest przy bólach różnego pochodzenia o dużym nasileniu, gorączce. Często pacjenci stosują ją, gdy zastosowanie innych środków jest przeciwwskazane lub nieskuteczne. Przeciwwskazania do stosowania leku Pyralgina to nadwrażliwość na metamizol i inne pochodne pirazolonu.